Философия

Философия

“На розата върху лицето, росата пролетно блести”.

Роза е символ на красотата, младостта и здравето. Tова царствено растение заема специално място в сърцата на българите. Упойващият аромат, нежността и необикновените ѝ качества носят усещане за любов и хармония.

Житен клас е символ на раждането и развитието на живота, плодородието. Житните класове често са използвани в българските ритуали като възможност и пожелание за богатство, жизненост и плодовитост. Житото се преработва, за да се омеси и опече хляб, така както животът на човек трябва да се подреди наново, за да се създадат от него дом, семейство, деца.

Ипсилон (ıYı) е древен рунически символ, използван като герб на канската династия Дуло, от чиято кръв произлизат ранните прабългарски владетели.
Ние считаме храната като код за идентифициране на общността. Чужденците, описвайки своите преживявания из непознати територии, никога не пропускат да разкажат за храната и впечатленията, изпитани по нашите земи.
А къде другаде освен на трапезата най-отчетливо присъстват различията между културите.

Кармаре е старобългарска дума за готвачи.
Формирана в продължение на векове, нашата кухня е с ясно изразени традиции в овкусяването и изградени методи и техники за приготвяне, свързващи европейската, източната и азиатската кухня.